نقدی بر نحوه انتشار آمارهای رسمی

حسن حیدری، استادیار دانشگاه تربیت مدرس

حسن حیدری

نقدی بر نحوه انتشار آمارهای رسمی

آمار کالایی است عمومی، به این معنا که به طور معمول بخش خصوصی انگیزه کافی برای تولید آمار و انتشار آن برای عموم نخواهد داشت و از سوی دیگر، به محض اینکه آمار مربوط به یک حوزه خاص منتشر شد، مثلا آمار رشد اقتصادی در یک سال معین، جامعه نسبت به آن آگاهی پیدا می­کند و نمی­توان بهای آن را از افراد جامعه دریافت کرد. این خاصیت آمار بدان معنا است که باید یک نهاد عمومی وظیفه تهیه و انتشار آمار را بر عهده بگیرد. از همین رو است که در اکثر قریب به اتفاق کشورها دولتها و نهادهای عمومی مسئولیت تهیه و انتشار آمار را برعهده می­گیرند. درواقع عرضه آمار از سوی دولتها و نهادهای عمومی صورت می­گیرد. البته در دنیای امروز شاهد این نیز هستیم که بعضا شرکتهای بزرگ بخش خصوصی نیز در حوزه­های خاص اقدام به تهیه و انتشار آمار می­کنند اما آمارهای فراگیر ملی مانند آمارهای جمعیتی، آمارهای اقتصادی و مانند آن عمدتا توسط بخش عمومی و دولتها منتشر می­شود.

علاوه بر ویژگی کالای عمومی بودن آمار، یکی دیگر از دلایل انتشار آمار افزایش شفافیت است. به طور معمول انتظار بر این است که نهادها و دستگاههای عمومی به طور منظم به مردم در زمینه حوزه فعالیت خود اطلاع­رسانی کنند تا بتوان در فضای عمومی و در بین افکار عمومی درباره نحوه عملکرد آنها قضاوت کرد. به عنوان مثال، این موضوع تقریبا تبدیل به یک اصل شده است که بانکهای مرکزی در اکثر کشورهای دنیا آمارهای مهم در زمینه عملکرد پولی و تورم و سایر آمارهای مرتبط را به طور منظم منتشر کنند.

تقاضای آمار از سوی جامعه صورت می­گیرد. جامعه آمار را برای مقاصد مختلف تقاضا می­کند. کارآفرینان با بررسی آمار مربوط به حوزه فعالیت خود می­توانند درک بهتری از آن داشته و سرمایه­گذاری­ها و فعالیتهای خود را متناسب با آن برنامه­ریزی کنند. این موضوع می­تواند از اتلاف منابع در اقتصاد ناشی از عدم وجود اطلاعات جلوگیری کند.

علاوه بر کارآفرینان، سایر بخشهای جامعه می­توانند با بررسی و تجزیه و تحلیل آمار قضاوت بهتری درباره عملکرد بخشهای مختلف دولت داشته باشند. در صورتی که عملکرد دولت در حوزه­ای خاص به سمت و سوی نامناسبی برود، این امر به طور معمول در آمارها نمایانگر می­شود. مثلا از بررسی آمارهای مربوط به مصرف آب در کشاورزی می­توان فهمید که بهره­وری آب در بخش کشاورزی مناسب نیست و اگر وضعیت در یک دوره بدتر شود، افکار عمومی از طریق مقالات در مطبوعات و سایر روشها این پیام را به دولت منتقل می­کنند که باید در این زمینه سیاستهای خود را اصلاح نماید.

از دیگر متقاضیان آمار در جامعه می­توان به کارشناسان و متخصصان اشاره کرد که در دانشگاهها، نهادهای پژوهشی و حتی نهاد دولت فعالیت می­کنند و با بررسی آمارهای مختلف می­توانند به دولت در اصلاح برنامه­ریزی­ها کمک کنند. مثلا، با بررسی آمارهای پولی که معمولا بانکهای مرکزی منتشر می­کنند می­توان فهمید که آیا در ماههای آینده نرخ تورم افزایش خواهد یافت یا خیر. به طور معمول اقتصاددانان در این زمینه اظهارنظر می­کنند و دولت و بانک مرکزی می­توانند از این نقدها و تحلیل­ها در جهت اصلاح امور و جلوگیری از افزایش قیمتها استفاده کنند.

مباحث فوق نشان می­دهد که آمار اهمیتی حیاتی دارد، اما این اهمیت هم شامل تهیه آمار است و هم شامل انتشار به موقع، دقیق و باکیفیت مناسب آن می­شود. از همین رو است که شاهد این هستیم که کشورهای مختلف در طول دهه­های گذشته در هر دو زمینه تهیه آمار و نیز انتشار آن پیشرفتهای زیادی داشته­اند. به عنوان مثال، شما می­توانید با مراجعه به وبسایت بانک مرکزی هر یک از اقتصادهای صنعتی به راحتی به مجموعه غنی از آمارهای اقتصادی دسترسی پیدا کنید. نکته اینجا است که دسترسی­ها به گونه­ای تسهیل شده است که حتی در برخی از موارد گزینه­های مختلفی برای دریافت فرمت کامپیوتری آمار در اختیار متقاضی قرار می­گیرد که بتواند از هر نقطه­ای از دنیا به راحتی از طریق اینترنت به این آمارها دسترسی پیدا کند.

با این مقدمه طولانی حال می­توان به مقایسه وضعیت تهیه و انتشار آمار در ایران پرداخت. طبق بند «الف» ماده ۱۰ قانون احکام دائمی برنامه­های توسعه کشور، مرکز آمار ایران مرج رسمی تهیه، اعلام و انتشار آمارها رسمی کشور است. همچنین طبق عرف رایج در کشور علاوه بر مرکز آمار ایران، به طور خاص بانک مرکزی نیز مجموعه نسبتا کاملی از آمارهای اقتصادی با گرایش آمارهای پولی و آمارهای کلان اقتصادی را منتشر می­کند. درواقع این دو نهاد در کنار هم عرضه­کننده بسیاری از آمارهای اقتصادی هستند و مرکز آمار علاوه بر آمارهای اقتصادی، آمارهای مربوط به سایر حوزه­ها را نیز تهیه و منتشر می­کند. نگارنده اطلاع دقیقی در زمینه نحوه تهیه آمارهای رسمی ندارد، لذا در این زمینه قضاوت خاصی را مطرح نمی­کند. با این حال در زمینه انتشار آمارهای رسمی به نظر می­رسد که وضعیت ما چندان مناسب نیست. برای روشن­ شدن موضوع به چند مثال اشاره می­کنم.

به عنوان مثال اول، بانک مرکزی از اواخر دهه ۱۳۷۰شمسی اقدام به انتشار مجموعه­ای تحت عنوان «نماگرهای اقتصادی» نمود. با بررسی عنوان این نشریه که به صورت سه­ماهه منتشر می­شود این برداشت حاصل می­شود که باید بتوان با استفاده از این نماگرها درک کلی از روند اقتصاد ایران داشت. متاسفانه تجربه حدود کمتر از دو دهه بانک مرکزی در انتشار این نماگرها موفق نبوده است. مثلا، در دوران دولت دهم شاهد بودیم که این نماگرها با فاصله بعضا بیش از یک سال منتشر می­شدند و حتی در زمان انتشار نیز بسیاری از شاخص­های اقتصادی که به طور معمول در نماگرها گزارش می­شدند در آن زمان با جای خالی (با علامت عدم انتشار) گزارش می­شدند. به طور مشخص، آمارهای مربوط به رشد اقتصادی با تاخیرهای تا حتی دو سال یا حتی بیشتر گزارش شدند. بعدها و بعد از انتشار آمار مشخص شد که دلیل این امر رشدهای اقتصادی منفی ابتدا در سال ۱۳۸۷ و سپس در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ بوده است. به بیان دیگر، دولت قصد نداشت عملکرد اقتصادی خود را به اطلاع عموم برساند. با روی کار آمدن دولت یازدهم در این زمینه بهبودهایی حاصل شد اما کماکان نقصان در انتشار آمار به چشم می­خورد، به طوریکه در حال حاضر آخرین نماگر منتشر شده مربوط به زمستان ۱۳۹۵ می­باشد. اگر هدف اولیه از تهیه و انتشار این نشریه استفاده کارآفرینان، متخصصان اقتصادی و برنامه­ریزان باشد، وقفه حدود ۱۰ ماهه در انتشار آمار نماگرهای اقتصاد ایران این هدف را محقق نمی­کند. این درحالیست که مرکز آمار ایران اخیرا به طرز مناسبی آمارهای مربوط به حسابهای ملی را با فرمت excel منتشر می­کند که وقفه آن نیز به نسبت کوتاه است.

البته باید گفت که بانک مرکزی در سالهای اخیر تسهیلات خوبی را برای دریافت آمار ایجاد کرده است، از جمله انتشار منظم آمارهای نرخ تورم و گزیده­ای از آمارهای اقتصادی مختلف، با این حال نقد جدی که می­توان به آن وارد کرد، فرمت انتشار آمار است. انتشار آمارها در قالب فایلهای PDF واقعا چه توجیهی دارد؟ آیا متقاضیان این آمارها تنها قصد مطالعه آمارها به صورت یک مجله خبری دارند یا اینکه مهمتر از آن استفاده و تجزیه و تحلیل آن است. علاوه بر آن، برخی از آمارهای مهم از اواسط دهه ۱۳۸۰ منتشر نشده­اند که انتظار بر این بود با تغییر دولت اقدامی در جهت انتشار مجدد آنها صورت گیرد. به عنوان مثال، شاخص قیمت کالاهای وارداتی که قبلا به صورت سالانه و فصلی منتشر می­شد، از سال ۱۳۸۶ به بعد منتشر نشده است. همچنین آمار شاخص قیمت مصرف­کننده نیز با تغییر سال پایه هنوز یکپارچه­سازی نشده است و بر اساس سه سال پایه ۱۳۷۶، ۱۳۸۳، و ۱۳۹۰ گزارش می­شود که هر یک از یک زمانی به بعد آمارهای مربوطه را دارند و برای داشتن آمارهای قبل­تر باید از شاخص قیمت به سال پایه قدیم­تر استفاده شود. این درحالیست که روشهای محاسباتی برای یکپارچه­سازی این شاخص­ها وجود دارد.

نقطه ضعف دیگر در زمینه انتشار آمارهای رسمی، عدم انتشار آمارهای فصلی حسابهای ملی است. ظاهرا بعد از تغییر سال پایه حسابهای ملی از سال ۱۳۷۶ به ۱۳۸۳، بانک مرکزی آمارهای فصلی مربوط به حسابهای ملی را محاسبه نکرده است، هر چند در بانک اطلاعات سری زمانی بانک مرکزی آمارهای فصلی با سال پایه ۱۳۷۶ تا فصل چهارم سال ۱۳۸۹ در دسترس است اما آماری برای سالهای ۱۳۹۰ به بعد در بانک اطلاعات سری زمانی این بانک منتشر نمی­شود. این درحالیست که بانک مرکزی سال پایه خود را اخیرا به ۱۳۹۰ تغییر داده است اما آمار حسابهای ملی تنها به صورت سالانه منتشر می­شود. این بدان معنا است که هیچ اطلاعی در خصوص پویایی­های متغیرهای مهمی همچون رشد اقتصادی و سرمایه­گذاری در بازه زمانی کمتر از یک سال از سوی بانک مرکزی گزارش نمی­شود.

نقطه ضعف دیگر در زمینه انتشار آمارها از سوی بانک مرکزی، عدم انتشار آمار نرخ ارز بازار غیررسمی به صورت روزانه است. پیش از این و قبل از بروز بحران ارزی در سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ آمار نرخ ارز مرجع بانک مرکزی که تفاوت بسیار اندکی با نرخ بازار غیررسمی داشت حتی به صورت روزانه در وبسایت این بانک قابل دسترس بود. با این حال در دوران بحران ارزی شکافی بین نرخ ارز مرجع بانک مرکزی و نرخ بازار غیررسمی ایجاد شد و از آن به بعد معیاری از نرخ ارز بازار غیررسمی به صورت روزانه در دسترس نیست. این درحالیست که بانک مرکزی به صورت ماهانه و فصلی آمار متوسط نرخ ارز بازار غیررسمی را منتشر می­کند، اما از انتشار آمار روزانه آن پرهیز می­کند. به نظر می­رسد که هنوز این تصور وجود دارد که انتشار آمار نرخ ارز بوده است که موجب بروز بحران ارزی شده است!

در مورد مرکز آمار نیز وضعیت انتشار آمارها چندان مناسب نیست. اگرچه مرکز آمار ایران اخیرا اقدام خوبی انجام داده است و آمارهای مفصل حسابهای ملی در وبسایت این مرکز با وقفه کمتر از ۶ ماه در فرمت excel در دسترس است، اما در برخی از زمینه­ها وضعیت انتشار آمارها نامناسب است. به عنوان مثال، مرکز آمار ایران نشریه­ای تحت عنوان «نتایج آمارگیری از کارگاههای صنعتی ده نفرکارکن و بیشتر» را منتشر می­کند. این نشریه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ صفحه در قالب فایل PDF منتشر می­شود که حاوی آمارهای کارگاههای صنعتی بر حسب فعالیت و نیز استان است. با این حال در نحوه انتشار آمارهای این نشریه نظم خاصی به چشم نمی­خورد. به عنوان مثال، نتایج این نشریه مربوط به سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۸۶ در بخش «فهرست نشریات» وبسایت مرکز آمار ایران و در قالب HTML منتشر می­شود. نتایج مربوط به سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۲ نیز در بخشی از وبسایت مرکز آمار ایران ذیل بخش صنعت و در قالب فایل excel منتشر می­شود، و نتایج سال ۱۳۹۳ کماکان در قالب فایل PDF در دسترس است و نتایج سال ۱۳۹۴ هنوز منتشر نشده است. این درحالیست که تجربه بانک اطلاعات سری زمانی بانک مرکزی نشان داد که می­توان آمارهای به این اهمیت را در یک ساختار یکپارچه و مناسب برای استفاده منتشر کرد. سایر آمارهای مربوط به طرحهای آماری مرکز آمار نیز کم و بیش این اشکال را دارند. مثلا، قبلا مرکز آمار ایران آمار مربوط به تجارت خارجی بر حسب کدهای ISIC را منتشر می­کرد اما آمارهای مربوطه بر حسب ریال هستند. علاوه بر اینکه امکان اینکه آمار چند سال در کنار هم دریافت شوند وجود ندارد.

در مجموع می­توان گفت که اگرچه پیشرفتهای خوبی در تهیه و انتشار آمارهای رسمی در کشور رخ داده است اما حداقل در زمینه انتشار آمارهای رسمی هنوز فاصله زیادی با تجربیات موفق جهانی وجود دارد. دو اشکال عمده در زمینه انتشار آمارهای رسمی عبارتند از عدم انتشار منظم از نظر زمانی و کیفیت ارائه آمارها از نظر ساختارهای نرم­افزاری. با توجه به اهمیت آمار به عنوان کالایی عمومی، به نظر می­رسد که دولت باید اهتمام جدی در اصلاح این اشکالات داشته باشد.




One thought on “نقدی بر نحوه انتشار آمارهای رسمی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *