حکمرانی نوآوری؛ کتابی درباره مانیفست رهبران نوآور

صحبت از نوآوری در جهان امروز قدری کهنه شده است چرا که اگر تنها چند دهه قبل، نوآوری، سرسلسله‌دار علاقمندی‌های بشر بود امروز مفاهیمی مانند “حکمرانی نوآوری” گوی سبقت را ربوده‌اند و ادعای رهبری انسان‌ها و شرکت‌ها را به سمت طراز جدیدی از زندگی و تجارت دارند.

photo5868376132385090972

حکمرانی نوآوری؛ کتابی درباره مانیفست رهبران نوآور

حکاک در ادامه سنت معرفی کتاب‌های جدید در حوزه‌های اقتصاد، مدیریت، تاریخ اقتصاد و..، کتاب “حکمرانی نوآوری” را معرفی می‌کند.

“کتاب حکمرانی نوآوری” شرحی است شیرین و مهیج از تجربیات و تحقیقات “جین فیلیپ دشام” که از بررسی ۹۰ نوع مدل حکمرانی در شرکت‌هایی که اتفاقا اغلب آن‌ها برای ما ایرانی‌ها شناخته شده هستند.

بیل جورج، استاد دانشکده مدیریت هاروارد و مدیر اجرایی سابق مدترونیک در دیباچه‌ای که برای این کتاب نوشته درباره اهمیت نوآوری حکمرانی و تلاش‌های مؤلف می‌گوید:

نویسنده در بررسی ۹۰ نوع مدل حکمرانی نوآوری شواهدی یافته‌است که بر اساس آن‌ها می‌توان گفت تنوع مدل‎های حکمرانی نوآوری اثربخش است. مطالعات موردی مؤلف که از بررسی نوآورترین شرکت‎های جهان  مانند “آی‎بی‎ام”، “کورنینگ”، “نستله”، “تتراپک” و… حاصل شده‎، نه‎تنها روشن و شفاف بلکه الهام بخش است. استدلال کتاب درباره ایجاد یک سیستم اثربخش حکمرانی نوآوری متقاعد کننده و انکارناپذیر است. در این کتاب به این سؤال بروشنی پاسخ داده شده که چرا تمامی شرکت‎هایی که تمایل دارند نوآور باشند، فرآیندهای شفافی برای حکمرانی نوآوری ایجاد نمی‎کنند؟ پاسخ ساده است؛ رهبری!

 

در همین باره بخوانید:

نوآوری؛ حلقه مفقوده توسعه صنعت در ایران

چه می‌شود اگر کل زندگی را با کار اشتباه بگیریم؟

رنسانس اقتصادی آلمان؛ داستان یک خیزش ققنوس‌وار در یک کتاب

 

برای موفقیت، شرکت‎ها باید توسط رهبرانی هدایت شوند که عمیقا و به طور جدایی ناپذیر تعهد به نوآوری دارند، چون به مسیر موفقیت متعهد هستند. اینکه نوآوری یکی از اولویت‎ها شود یا پشتیبانی منفعلانه‎ای از آن صورت گیرد، بهترین راه برای تضمین این‎ است که شرکت هرگز یک نوآور بزرگ نخواهد شد.

با توجه به تجربه من، پایداری و حفظ نوآوری، همزمان نیازمند رهبران نوآوری و یک سیستم دقیق حکمرانی نوآوری است. یکی بدون دیگری کافی نیست. حکمرانی نوآوری بدون رهبری از بالا، نهایتاً به سرانجام نمی‎رسد، زیرا فوریت جای اهمیت را می‎گیرد. رهبران نوآوری بدون یک فرآیند خوب حکمرانی وابستگی زیادی به افراد خواهند داشت و هنگامی که مدیران از شرکت بروند، به شدت متحمل زیان خواهند شد، همانطور که در مدترونیک اتفاق افتاد.

ماموریت رهبران نوآوری، راهبری و حمایت از نوآوران است. حکمرانی نوآوری به معنای اطمینان از این است که نوآوران تا حد ممکن از یک مسیر روان حرکت کرده و تعهد و سخت‎کوشی آنان جبران شود. توصیه‎ آنها برای سازمان‎هایی که می‎خواهند نوآور باشند بسیار ارزشمند است.

این کتاب را امین و امید هاشمی ترجمه کرده‌اند و توسط شرکت چاپ و نشر بازرگانی اواخر سال گذشته منتشر شده‌است.

اگر علاقمندید نگاهی تازه به نوآوری و حکمرانی آن داشته باشید، سری به سایت شرکت چاپ و نشر بازرگانی بزنید و این کتاب را آنلاین بخرید.




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *