به گزارش ایشا انشورنس نیوز، صنعت بیمه ایران در راستای راهبرد این کشور در کنار زدن دلار در معاملات ارزی خود که طی چند سال گذشته اتخاذ شده است، بر بهره برداری از ارز یورو در کشور و خارج آن تأکید کرد.
دکتر همتی، رئیس کل بیمه مرکزی ایران و تنها ناظر صنعت بیمه ایران در مصاحبه با رسانههای داخلی اعلام کرد: ما حق بیمه پوششهای اتکائی خود را به اروپاییها از طریق یورو پرداخت میکنیم و در عوض، خسارتهای احتمالی را نیز به صورت یورو دریافت خواهیم کرد.
وی افزود: تبادل ذخایر در بیمه مرکزی و شرکت های بیمه به صورت یورو است و بیمهگران اروپایی ۳۲ درصد پوششهای مربوط به حوادث فاجعهآمیز در کشور را که حدود ۱٫۲ میلیارد یورو میشود، تحت پوشش قرار دادهاند.
ایده حذف دلار از سبد ارزی و مبادلات بینالمللی ایران سابقهای حدودا ۲۳ ساله دارد. این ایده اول بار زمانی طرح شد که بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۹۵ میلادی با صدور دو فرمان اجرایی متعاقب هم ابتدا تجارت این کشور با صنعت نفت ایران و سپس مجموعه تجارت با ایران را ممنوع اعلام کرد.
اولین اقدام اجرایی در این خصوص با کاهش سهم دلار در سبد ارزی ایران صورت گرفت اما با تقویت دلار آمریکا در ماههای پایانی سال ۱۹۹۵ میلادی و افت ارزش یورو در بازارهای جهانی، رسانههای ایران از زیان ۵ میلیارد دلاری این کشور از اجرای این سیاست خبر دادند.
جایگزینی یورو با دلار در گزارشگری نهادهای دولتی به این معنا خواهد بود که بخشی از آمار کلان کشور از جمله تولید ناخالص داخلی، صادرات و واردات بر مبنای ارز یورو اعلام خواهد شد. افزون بر این، مبنای تعهدات ارزی و مبادلات بینالمللی دستگاههای دولتی نیز واحد پول اروپایی خواهد بود.
این اقدام به اعتقاد برخی کارشناسان ممکن است به دشواری گزارشگری نهادهای دولتی و سختتر شدن امکان مقایسه آمارهای سری زمانی اقتصاد ایران و نیز مقایسه آن با سایر اقتصادها و آمارهای سایر نهادهای بینالمللی همانند اتحادیه کشورهای صادرکننده نفت منجر شود. نکته مهم درباره این تغییر، ریسک تحولات مستمر نرخ برابری ارزهای عمده جهان است؛ اتخاذ سیاست درست در این خصوص نیازمند دستیابی به تصویری درست و روشن از آینده یورو و نیز پیشبینی دقیق دورههای رکود و رونق اقتصادهای صنعتی است اما در شرایط فعلی که تحریم معاملات بر پایه دلار از سوی ایالات متحده آمریکا علیه ایران همچنان ادامه دارد و به گفته مقامات ایرانی، بسیاری از بانک های خارجی به دلیل نگرانی از تحریم های آمریکا از مبادلات دلاری با ایران امتناع می کنند و در مجموع انتقال درآمدهای دلاری صادرات نفت برای ایران بسیار دشوار شده، معامله با یورو برای ایران بسیار ساده تر است.
در این راستا، اظهارات رییس نهاد ناظر بیمه مبنی بر پرداخت حق بیمه برای پوشش های اتکایی به طرف های اروپایی به یورو و دریافت در زمان بروز خسارت نیز به یورو با توجه به این که بیشتر ذخایر ارزی بیمه مرکزی و شرکت های بیمه نیز به یورو است، نقطه اطمینان بخشی است. با تاکید بر این که در طی این مدت، بیمهگران اروپایی ۳۲ درصد پوششهای مربوط به حوادث فاجعهآمیز در کشور را که حدود ۱٫۲ میلیارد یورو میشود، تحت پوشش قرار دادهاند.
حال گرچه صنعت بیمه از مباحث متعددی از جمله خصوصی سازی و نوسانات نرخ ارز تاثیر می پذیرد اما باید بیش از هر چیزی این نکته را به دولت یادآوری کرد که باید اقتصاد را برای فعالان اقتصادی پیش بینی پذیر کند تا پس از آن بتوان ریسک های اقتصادی را بیمه کرد.