به گزارش حکاک، حسین بهادربیگی مدیر زیرساخت و امنیت بانک قوامین به محاسبه جزئیات هزینههایی که یک بانک تنها برای ارائه خدمات بر روی دستگاههای خودپرداز خود ارائه میدهد، پرداخته است تا نشان دهد، دریافت خدمتی به این سهولت و با این هزینه اندک چقدر برای شبکه بانکی هزینه دارد؛ هزینهای که در نهایت در قالب قیمت تمامشده پول و نرخ تسهیلات به مردم منتقل میشود.
بنا بر محاسبات مدیر زیرساخت و امنیت بانک قوامین در حال حاضر پرداخت کارمزد کارتخوانهای فروشگاهی و همچنین کارمزد برداشت از خودپردازها بر عهده بانکهای پذیرنده است که بار مالی زیادی به بانکها تحمیل میکند و در نهایت این هزینه، قیمت تمامشده پول در شبکه بانکی را افزایش و به تبع آن نرخ سود تسهیلات را افزایش میدهد که تسهیلاتگیرندگان باید این بار مالی را به دوش بکشند.
در تمام دنیا کارمزد خدمات کارتخوان فروشگاهی از ذینفع نهایی گرفته میشود و کارمزد برداشت از خودپرداز هم بایستی از ذینفع نهایی گرفته شود. این در حالی است که بیش از ۸ سال است کارمزد اخذ مانده از خودپرداز مبلغ ۱۰۰۰ ریال است و با توجه به تورم سالانه ، همچنان ثابت مانده است.
بر همین اساس، اصلاح نظام کارمزد یکی از ضرورت فعالیت شبکه بانکی و پرداخت کشور است زیرا هزینه بسیاری در بانکها به منظور راهاندازی این شبکه و تجهیز و پشتیانی آن صرف میشود که با مدل فعلی، برای بانکها عایدی ندارد و اگر این نظام با مدل کنونی استمرار یاید به علت عدم توجیه برای سرمایهگذاری بانکها در این بخش، مشکلاتی در آینده ایجاد خواهد شد.
جزئیات هزینههای بانکها برای شبکه پرداخت شتابی در بانک به طور متوسط در هر ماه برای یک بانک ۱۰۰۰ شعبهای با داشتن ۲۰۰۰ خودپرداز بر مبنای دلار ۳۷ هزار ریال با طول عمر مفید ۷ تا ۱۰ سال به شرح ذیل است:
با توجه به جدول فوق و همچنین میانگین تعداد تراکنش شتابی ۶۰ میلیون تراکنش در ماه، زیرساخت هر تراکنش حدود ۸۰۰ ریال برای بانک هزینه خواهد داشت؛ هزینهای که هیچ وقت در محاسبات لحاظ نمیشود.