بر اساس آمار گمرک جمهوریاسلامی طی چهارماهه نخست امسال مجموعا ۲۹۵ هزار و ۵۳۶ کیلوگرم دستگاه کارتخوان وارد کشور شدهاست. اگر متوسط وزن هر دستگاه را با احتساب لوازم جانبی مانند شارژر، حدود ۱۰۰۰ گرم درنظر بگیریم، طی ۴ ماهه اول امسال حدود ۳۰۰ هزار دستگاه کارتخوان وارد کشور شدهاست.
این مقدار در مقایسه با دوره مشابه در سال گذشته حدود ۶۶ درصد کمتر است. در چهار ماه نخست سال ۹۵ مجموعا ۴۴۵ هزار و ۹۰۴ کیلوگرم یا به عبارتی حدود ۴۵۰ هزار دستگاه کارتخوان به کشور وارد شدهبود.
ارزش ریالی کارتخوانهای وارداتی در ۴ ماهه امسال رقمی در حدود ۹۱۵ میلیارد و ۷۰۹ میلیون و ۴۶۸ هزار ریال است که نسبت به ارزش ریالی پوزهای واردشده در دوره زمانی مشابه در سال گذشته حدود ۵۸ درصد کاهش نشانمیدهد. در ۴ ماهه نخست سال ۹۵ رقمی در حدود ۱۵۷۰ میلیارد ریال صرف واردات کارتخوان شدهبود.
ارزش دلاری کارتخوانهای وارداتی به کشور در چهار ماهه امسال حدود ۲۸ میلیون و ۲۲۷ هزار دلار است. این رقم نسبت به ارزی که در چهار ماهه مشابه سال گذشته برای واردات کارتخوان از کشور خارج شدهاست، حدود ۵۴ درصد کاهش نشانمیدهد. در چهار ماهه ابتدایی سال ۹۵ حدود ۵۱ میلیون و ۶۸۹ هزار دلار صرف واردات پوز شدهبود.
بنابر تازهترین آمار شاپرک در پایان خردادماه امسال ۶ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۲۷۶ دستگاه کارتخوان فروشگاهی در شبکه پرداخت کشور فعال بوده که نسبت به اردیبهشت ماه کمتر از یک درصد افزایش یافتهاست.
این افزایش در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ماه هم چندان چشمگیر نبوده و کمتر از ۳ درصد گزارش شدهاست. تعداد کارتخوانهای فعال در شبکه پرداخت در فروردین ماه سال جاری هم کمتر از یک درصد نسبت به اسفند ماه سال ۹۵ افزایش نشانمیدهد. به این ترتیب طی سه ماهه نخست امسال متوسط افزایش تعداد کارتخوانهای فعال حدود ۱٫۶ درصد بودهاست.
کارشناسان شرکتهای پیاسپی عمر متوسط هر دستگاه کارتخوان را در ایران حدود ۵ سال عنوان میکنند. به این ترتیب شاید بتوان نتیجه گرفت که بخشی از واردات انجام شده صرف جاگیزینی دستگاههای از رده خارج و نو میشود با این حال با توجه به رشد بسیار اندک تعداد کارتخوانها بنا بر گزارش شاپرک، این سؤال همچنان مطرح خواهدبود که پوزهای واردشده کجای شبکه پرداخت کشور قرار میگیرند؟