احمد حاتمی‌یزد توضیح‌می‌دهد؛

رفع تحریم‌های “یوترن” دلاری چقدر به ایران کمک می‌کند؟

حکاک: تازه ترین نسخه دستورالعمل مربوط به محدودیت‌های مالی و پولی ایران عصر روز جمعه در سایت وزارت‌ خزانه‌داری آمریکا منتشرشد. در این نسخه دو تغییر بزرگ رخ داده‌است؛ تحریم یوترن دلاری برطرف شده و گشایش‌های تازه‌ای درباره تحریم‌های اشخاص حقیقی رخ داده‌است. توضیحات احمد حاتمی‌یزد کارشناس پولی و بانکی را درباره آینده روابط خارجی ایران پس از این گشایش بخوانید.

یوترن دلاری

احمد حاتمی‌یزد درباره تغییراتی که در نسخه دستورالعمل‌های وزارت خزانه‌داری آرمیکا درباره تحریم‌های ایران ایجاد شده‌است، توضیحاتی داد:

هر کجای دنیا اگر پولی به دلار جابه‌جا شود باید در مسیر انتقال به اتاق پایای پای تبادلات نیویورک برود و از آنجا به مقصد ارسال شود. این الزام در واقع اکوسیستمی است که آمریکا برای کنترل گردش پول در جهان و مدیریت دلار تعبیه کرده و البته بوسیله‌ای برای اعمال قدرت در اقتصاد دنیا نیز تبدیل شده‌است.

پس از اجرای برجام اگرچه تمام محدودیت‌ها برای تبادلات مالی و بانکی میان ایران و سایر کشورها به جز آمریکا برطرف شد اما تحریم “یوترن” باقی مانده‌بود یعنی هر پولی از مبدأ ایران یا به مقصد ایران اگر دلار بود باید ناگزیر به نیویورک می‌رفت و آمریکایی‌ها جلوی آن را می‌گرفتند.

با تغییراتی که اکنون اتفاق افتاده در واقع این محدودیت و مانع برطرف شده‌است و آمریکا اجازه می‌دهد دلار به مقصد ایران یا از ایران میان کشورمان و هر کشور دیگری منتقل شود البته محدودیت تبادل با خود آمریکا همچنان باقی است.

به این ترتیب اکنون دیگر نباید مانعی برای افتتاح حساب بانک‌های ایرانی بخصوص بانک مرکزی ایران نزد هیچ بانکی وجود داشته باشد. نکته مهم اما این است که ببینیم در عمل چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا برداشت آلمانی‌ها یا بانک‌های انگلیسی هم از دستورالعمل وزارت خزانهداری آمریکا همین برداشت را دارند؟ آیا بانک ایران و اروپا که تا کنون از افتتاح حساب برای بانک های ایرانی سرباز می‌زد اکنون موانع را برطرف شده می‌داند؟ باید صبر کرد و دید واکنش اروپایی‌ها به این تغییرات چیست؟ هیچ بعید نیست که آمریکا با وجود این گشایش‌ها، در مذاکرات غیرعلنی به اروپایی ها خلاف آن را بگویند.

نکته مهم دیگری که در ویرایش جدید دستورالعمل خزانه‌داری وجوددارد، رفع محدودیت‌ها درباره تحریم شخصیت‌های حقیقی و حقوقی ایرانی است. پیش از این اگر یکی از دویست شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی که تحت تحریم آمریکا بودند در هر بنگاه یا شرکتی سهامدار بود، هرگونه معامله با آن بنگاه ممنوع بود اما از این پس چنین محدودیتی نیست و سهامدار بودن شخصیت‌های حقیقی و حقوقی در بنگاه‌ها مانعی برای معامله و همکاری با آن بنگاه نیست.

 




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *