به گزارش حکاک، واحد مطالعات و بررسیهای اقتصادی اتاق تهران بتازگی در گزارشی که از نرخ رشد تورم در بخش تولید و مصرف منتشر کرده به ارزیابی میزان اثرگذاری افزایش قیمت در حوزه تولید بر بالارفتن قیمت نهایی برای مصرفکنندگان پرداختهاست. بر اساس این گزارش شاخص بهای تولیدکننده در فصل نخست امسال دستخوش تغییرات قابلتوجهی شدهاست؛ سرعت رشد شاخص بهای تولیدکننده نسبت به فصل نخست سال ۹۶ افزایش قابل ملاحظهای داشته و رشد ماهانه این شاخص هم به ۲٫۲ درصد رسیده که از فروردین ۹۵ تاکنون بی سابقه بودهاست.
در این میان، قیمت کالاها و خدمات در مبدا فروش برخی گروههای اصلی، افزایش بیسابقهای داشته که میتواند نشانهای برای افزایش سطح قیمت مصرفکننده در آن گروهها طی ماههای پیشرو باشد.
در فصل نخست جاری ، شاخص بهای تولیدکننده همچنان روند صعودی خود را دنبال کرده با این تفاوت که شیب این شاخص نسبت به فصل نخست سال ۹۶ به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته است. به عبارت دیگر، بنظر میرسد قیمت محصولات فروخته شده توسط تولیدکنندهها در مبداء فروش با سرعت نسبتاً بالایی در حال افزایش است. در همین حال شاخص بهای تولیدکننده بخش صنعت نیز که در بهار ۹۶ در حال کاهش بود، در فصل نخست امسال روند صعودی داشته است.
شاخص کل بهای تولیدکننده در خرداد امسال ۲٫۲۵ درصد نسبت به اردیبهشت ۹۷ افزایش داشته که این رقم، نسبت به نرخ تورم ماهانه تولیدکننده در اریبهشت ۹۷ بالاتر است. در همین حال اما نرخ رشد ماهانه شاخص بهای تولید بخش صنعت در خرداد ۹۷ نسبت به نرخ رشد ماهانه این شاخص در اردیبهشت ۹۷ کاهش داشته و به ۱٫۳ درصد رسیده است.
دو نکته قابل توجه در میان گروههای اصلی شاخص قیمت تولیدکننده وجود دارد؛ نخست اینکه شاخص بهای تولیدکننده گروه حمل و نقل و انبارداری در خرداد امسال ۷٫۹ درصد نسبت به اردیبهشت امسال و ۱۵٫۱ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد داشته که این نرخها در ۱۵ ماه قبل بیسابقه است بنابراین از آنجایی که تورم تولیدکننده نماگری پیشنگر برای تورم مصرفکننده است، احتمال افزایش تورم در بخش حمل و نقل در ماههای آینده وجود دارد.
در همین زمینه بخوانید:
چراغ به دست به دنبال عوامل ناپیدای افزایش قیمت ارز
قیمت مسکن باز هم افزایش مییابد؟ تا کجا؟
افزایش قیمت دلار دولتی چقدر تورم به دنبال خواهدداشت؟
نکته مهم دیگر اینکه شاخص بهای تولیدکننده گروه بهداشت و مددکاری اجتماعی در خرداد امسال حدود ۳ درصد نسبت به اردیبهشت امسال و ۱۱٫۳ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش داشتهاست.
آمارها نشانمیدهد شکاف میان تورم تولیدکننده و تورم مصرفکننده در خرداد ۹۷ به کمترین مقدار خود از فروردین تاکنون رسیدهاست.
در بهار ۹۷ شاخص قیمت تولیدکننده به طور متوسط ماهانه ۲٫۰۴ درصد رشد کرده و این در حالی است که شاخص قیمت مصرفکننده در همین مدت به طور متوسط ماهانه حدود ۳ درصد رشد داشته است. این اتفاق نهایتاً منجر به کاهش شکاف تورم تولیدکننده و مصرف کننده در خرداد ۹۷ شده است.
همانگونه که از این مقایسهها مشخص میشود، اثر رشد تورم تولیدکننده بر تورم مصرفکننده طی ماههای اخیر بیش از حد انتظار باشد. یکی از عواملی که منجر به این تأثیرگذاری بیش از حد شده، افزایش قابل توجه نرخ ارز است چرا این افزایش، از یک سو بر تورم تولیدکننده اثر گذاشته و از سوی دیگر نرخ سود بانکی یا سایر بازارها مثل مسکن و بازار سرمایه نتوانستهاند اثرات تورم تولیدکننده بر تورم مصرفکننده را مهار کنند. ضمن اینکه اثرات تورم انتظاری در افزایش سطح قیمت مصرفکننده را هم نباید نادیده گرفت.