حذف اپلیکیشن‌های ایرانی دامن اَپ‌های پرداختی را هم می‌گیرد؟

حکاک: دامنه حذف اپلیکیشن‌های ایرانی از اَپ‌استور به گوگل‌پلی هم کشیده شده‌است با این حال اپلیکیشن‌های پرداختی فعلا جان سالم به‌دربرده‌اند. آیا حذف اَپ‌های ایرانی خاتمه یافته‌است یا باید منتظر خط خوردن اپلیکیشن‌های پرداختی شرکت‌های پی‌اس‌پی ایرانی از گوگل‌پلی هم باشیم؟

اپلیکیشن‌های ایرانی

حذف اپلیکیشن‌های ایرانی دامن اَپ‌های پرداختی را هم می‌گیرد؟

پس از آن‌که فروشگاه مجازی اپل ده روز پیش برخی اَپ‌های ایرانی را از فهرست محصولات قابل عرضه خود حذف کرد، گوگل‌پلی هم روز پنجشنبه در اقدامی مشابه برخی از همان اپلیکشین‌ها را از فروشگاه مجازی خود خط زد تا به این ترتیب دامنه حذف اَپ‌های ایرانی گسترش یابد.

نظرات مختلفی درباره دلیل این اقدام عنوان‌شده‌است؛ پایگاه خبری تینک‌پراگرس، حذف اَپ‌های ایرانی را “در راستای تبعیت از تحریم‌های ۲۲ ساله دولت آمریکا علیه ایران” ارزیابی کرده‌است اما تایلر کولیس، وکیل عضو موسسه حقوقی “فراری اند اسوشیتس” که در زمینه تحریم های آمریکا تخصص دارد هم از این اقدام اپل و گوگل تعجب کرده و می‌گوید” برای من روشن نیست که آن‌ها چرا الان دست به این اقدام زده‌اند”؟

گوگل‌پلی از سال ۲۰۱۳ دسترسی مصرف‌کنندگان ایرانی را به محصولات این فروشگاه فراهم‌ساخت اما دولت باراک اوباما در سال ۲۰۱۴ با صدور مجوز جدیدی به شرکت‌هایی نظیر اپل و گوگل اجازه‌داد تا فروشگاه‌های عرضه نرم افزارهای خود را به روی ایرانیان باز کنند اما این مجوز شامل خدمات هاستینگ ارائه شده به نرم افزارهای ایرانی نبود.

ولی شرکت گوگل این ممنوعیت را نادیده گرفت و از طریق فروشگاه خود به نرم افزارهای ایرانی خدمات هاستینگ هم ارائه می‌کرد. به همن خاطر دولت آمریکا این شرکت را در فهرست نقض‌کنندگان تحریم‌ها علیه ایران ثبت کرده‌بود و این مسئله هزینه‌هایی برای گوگل داشت؛ هزینه‌هایی که بازار ۴۰ میلیونی ایران پرداخت آن‌ها را برای گوگل موجه کرده‌بود ولی حدف اَپ‌های ایرانی از گوگل‌پلی نشان‌داد دیگر امکان پرداختش از عهده این شرکت خارج است.

اپل اما پس از آنکه از راه‌یابی به بازار ایران بازماند و موانع سیاسی در هر دو کشور ایران و آمریکا مانع حضور این شرکت در ایران شد، زودتر از گوگل دست بکار حذف اَپ‌های ایرانی از فروشگاه مجازی خود شد و هفته گذشته تعدادی از اَپ‌های پرطرفدار را از اَپ‌استور برداشت گرچه این اولین بار نبود که اپل اَپ‌های ایرانی را از حضور در فروشگاه خود محروم کرده‌بود و پیش از این هم استفاده از سوئیچ ملی پرداخت در ایران یعنی همان شاپرک، بهانه‌ای برای وضع محرومیت‌ها علیه اَپ‌های ایرانی شده‌بود.

یکی از دلائلی که برای حذف اَپلیکیشن‌های ایرانی عنوان می‌شود، تحریم مبادلات مالی است؛ بر اساس این تحریم هر روش و مسیری که در آن تبادل مالی و پولی انجام گیرد که یک سر آن به ایران مرتبط باشد از سوی دولت آمریکا ممنوع است و شرکت‌هایی که نقشی در این تبادل داشته باشند، مورد تنبیه قرار بگیرند. بنظر می‌رسد آن دسته از کسانی که دلیل حذف اَپ‌های ایرانی را ترس اَپل و گوگل از دچار شدن به تنبیه‌های دولت آمریکا می‌دانند به همین قانون استناد می‌کنند چنانکه برخی از اَپ‌های پرطرفدار پرداختی ایرانی مانند “اَپ” بتازگی از اَپ‌استور حذف شده‌اند و اَپ‌های باقی‌مانده هم احتمالا بزودی حذف خواهندشد.

با این حال اما اگر بنا بر حذف اَپ بر اساس تراکنش مالی، ارتباط با بانک‌های ایرانی و پرداخت‌های درون‌شبکه‌ای باشد قطعا اَپلیکیشن‌های پرداختی و بانکی ایرانی باید در اولویت حذف قرار می‌داشتند. این در حالی است که تا کنون هیچ‌یک از اَپلیکیشن‌های پرداختی ایرانی حداقل از گوگل‌پلی حذف نشده‌اند بنابراین بنظرمی‌رسد ملاک برای حذف اَپ‌ها، موضوع پرداخت‌های درون‌شبکه‌ای و… نیست بلکه صرف ایرانی بودن یک اَپ، بهانه‌ای است برای حذف.

به این ترتیب باید منتظر ماند و دید این روند در مورد گوگل‌پلی تا کجا ادامه پیدامی‌کند و آیا دامنه حذف به اَپ‌های پرداختی ایرانی هم می‌‌رسد یا خیر؟

 




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *