پاسخی برای سؤالات داغ این روزها؛

قیمت مسکن باز هم افزایش می‌یابد؟ تا کجا؟

رشد قابل ملاحظه ارزش معاملات مسکن در شهر تهران طی دو ماهه نخست سال جاری در سه سال اخیر بی‌سابقه بوده‌است؛ سؤال مهم این است که آیا این روند افزایش ادامه‌می‌یابد با مانند دوره‌های گذشته جهش، شاهد رکودی سنگین در بازار خواهیم بود؟

Real Estate Exchange

حکاک: بررسی آمارهای منتشرشده نشان‌می‌دهد ارزش واحدهای مسکونی معامله شده طی دو ماهه نخست سال جاری به ۱۳۹ میلیارد تومان رسیده‌است. چنین جهش قابل‌ملاحظه‌ای باعث شده‌است مردم متعجب و نگران به دنبال پاسخ این سؤال باشند که آیا روند افزایش قیمت مسکن ادامه خواهد یافت یا متوقف می‌شود؟

یکی از عواملی که برای پاسخ به این سؤال باید به آن توجه کرد، این است که آیا رقم بالای ارزش معاملات ناشی از افزایش تعداد معاملات مسکن بوده یا متاثر از افزایش کم‌سابقه قیمت مسکن؟

طی دو ماهه نخست سال جاری، ارزش معاملات واحدهای مسکونی شهر تهران حدود ۴۷ درصد رشد داشته و به حدود  ۱۳۹ میلیارد تومان رسیده است. بنظر  می‌رسد در مقایسه امسال سرعت افزایش ارزش معاملاتی واحدهای مسکونی معامله شده در سطح شهر تهران نسبت به سال‌های قبل به طور قابل ملاحظه‌ای در حال افزایش است؛ تعداد معاملات واحدهای مسکونی شهر تهران در مدت مذکور با ۱۱ درصد رشد نسبت به دو ماهه نخست سال ۹۶ به حدود ۲۴ هزار معامله رسیده‌است. متوسط قیمت هر مترمربع بنای واحد مسکونی نیز در تهران به حدود  ۵ میلیون و ۷۵۳ هزار تومان رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال  ۹۶ بیش از ۳۲ درصد رشد داشته‌است.

ارزش معاملات مسکن در دو ماهه نخست سال 97

بررسی‌های معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی تهران نشان‌می‌دهد، برخلاف سال ۹۵ و ۹۶ که افزایش تعداد معاملات، عامل اصلی افزایش قیمت مسکن بود، در سال جاری این افزایش قیمت مسکن بوده که عامل اصلی رشد ارزش معاملات است.

در دو ماهه نخست سال ۹۵ افزایش قیمت، سهمی ۸٫۹ درصدی در افزایش ارزش معاملات داشت و در مقابل، افزایش تعداد معاملات، سهمی ۱۰٫۶ درصدی.

در سال ۹۶ اما این نسبت تغییر کرد گرچه نه چندان زیاد؛ افزایش ۲٫۳ درصدی تعداد معاملات طی دو ماهه نخست سال گذشته سهمی کمتر از افزایش ۴٫۶ درصدی قیمت در افزایش ارزش معاملات انجام‌شده داشت ولی این اختلاف چندان معنادار نبود گرچه نشانه نوعی تورم در عین رکود بود.

این نسبت اما در سال ۹۷ تغییر قابل‌ملاحظه‌ای کرده‌است به گونه‌ای که افزایش متوسط قیمت، سهمی ۳۴ درصدی در بالارفتن ارزش معاملات انجام شده در تهران داشته در حالی که سهم تعداد معاملات در این افزایش تنها ۱۲٫۷ درصد بوده یعنی تقریبا یک سوم. چنین جهشی بروشنی گویای این واقعیت است که نگاه به مسکن به عنوان کالای سرمایه‌ای دوباره در جامعه تقویت شده و نگرانی از آینده اقتصاد کشور، مردم را به تبدیل دارایی‌های منقول خود به دارایی‌هایی مانند مسکن یا ارز سوق داده‌است.

آینده بازار

در چنین شرایطی بر اساس تجارب سال‌های پیشین، بیراه نیست اگر بگوییم دستکم در ماه‌های باقی‌مانده از سال ۹۷ روند افزایش قیمت مانند دو ماهه نخست نخواهدبود و شاهد رکوردی سنگین در بازار باشیم. علت این پیش‌بینی نیز نوع خریدارانی است که طی چند ماه گذشته دست به خرید زده‌اند؛ اغلب خریداران مسکن طی این مدت کسانی بوده‌اند که با هدف حفظ ارزش دارایی، به خرید مسکن اقدام کرده‌اند بنابراین ترجیح می‌دهند دارایی غیرمنقول خود را حتی‌المقدور حفظ کنند یا تنها در صورتی دست به فروش آن بزنند که قیمت‌ها باز هم افزایش بیابد بنابراین بازار با انبوهی از واحدهای مسکونی اشباع خواهدشد که قیمت آن‌ها کاهش نخواهدیافت.




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *