جریان‌شناسی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی یک سال اخیر

بزرگترین تاجران سرمایه در دنیا را بشناسید

حکاک: بررسی مبادی و مقاصد کلان‌سرمایه‌ها در جهان از نیمه سال گذشته تا نیمه سال جاری میلادی ، تصویر تأمل‌برانگیزی از جریان ورود و خروج سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی پیش‌روی تحلیل‌گران ترسیم می‌کند؛ تصویری که نشان‌می‌دهد کدام کشورها توانسته‌اند سهم بیشتری را از کیک سرمایه در دنیا بدست‌آورند و احتمالا ارزش افزوده بیشتری نیز خلق کنند.

جریان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی

جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جهان در نیمه نخست ۲۰۱۷ به رقم ۷۸۸٫۷  میلیارد دلار نزدیک شد که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۱۶ کاهشی ۱۳ درصدی داشته‌است. در همین بازه زمانی، جریان خروجی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در جهان به ۷۸۷ میلیارد دلار نزدیک شد که بر خلاف جریان‌های ورودی، رشدی ۷٫۶ درصدی داشته‌است.

 

جریان ورودی و خروجی سرمایه‌گذاری خارجی

 

عامل اصلی اثرگذار بر تغییرات جریان‌های ورودی و خروجی طی نیمه اول ۲۰۱۷ ، کاهش یا افزایش این جریان‌ها در کشورهای عضو است؛ حدود ۱۷٫۳ واحد درصد از کاهش ۱۳ درصدی جریان خروجی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در نیمه نخست ۲۰۱۷ مربوط به تنزل جریان خروجی از کشورهای عضو سازمان همکاری توسعه اقتصادی و و ۱۵٫۶ واحد درصد از افزایش ۷٫۶ درصدی جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی مرتبط با رشد این نوع جریان‌ها در کشورهای این سازمان است.

 

جریان خروجی سرمایه‌گذاری خارجی

 

علت اصلی کاهش جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در نیمه نخست ۲۰۱۷ ، افت جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در دو کشور امریکا و انگلیس است که به ترتیب با کاهش ۴۷٫۸ درصد و ۷۶٫۳ درصد در این مدت روبرو شده‌اند. سهم این دو کشور در تنزل جریان ورودی سرمایه‌گذاری خارجی جهان در نیمه ابتدایی ۲۰۱۷ به ترتیب برابر با منفی ۱۶٫۳ واحد درصد و منفی ۶٫۱ واحد درصد است.

بیشترین مقدار جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در شش ماهه اول ۲۰۱۷ به ترتیب متعلق به کشورهای آمریکا با رقم ۱۶۱ میلیارد دلار، سوئیس ۶۱٫۴ میلیارد دلار، چین ۵۴٫۹ میلیارد دلار، ایرلند ۳۷٫۸ میلیارد دلار و برزیل ۳۲٫۶ میلیارد دلار بوده‌است.

در همین بازه جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به برخی از کشورها با رشد قابل‌توجهی همراه بوده‌است؛ در میان کشورهای همکاری‌های توسعه اقتصادی استرالیا، فنلاند، مجارستان، ایتالیا، نیوزلند، پرتغال، جمهوری اسلواک، سوئیس، یونان، ایرلند و لوکزامبورگ با رشد ۴٫۶ درصدی تا چند صد برابری در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی مواجه شدند.

در این میان برزیل با ۳۲٫۶  میلیارد دلار، ، هند با ۱۹٫۴ میلیارد دلار، روسیه با ۱۶٫۲ میلیارد دلار ، اندونزی با ۸٫۸ میلیارد دلار و آرژانتین با جذب ۵٫۲ میلیارد دلار طی نیمه نخست ۲۰۱۷ جزو مهمترین کشورهای غیر عضوی بودند که رشدهای ۱۲٫۲ درصد تا ۸۴٫۵ درصدی را تجربه کرده‌اند.

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب‌شده در چین طی مدت مورد بررسی تقریباً ۵۵ میلیارد دلار بوده که نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار یعنی ۲۶٫۵ درصد در مقایسه با رقم مدت مشابه ۲۰۱۶  کاهش پیدا کرده‌است. سرمایه‌گذاری مستقیم جذب‌شده در عربستان سعودی نیز با ۶,۶ درصد کاهش نسبت به دوره مشابه ۲۰۱۶ حدود ۳٫۵ میلیارد دلار بوده‌است. جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی توسط کشور افریقای جنوبی نیز در نیمه ابتدایی ۲۰۱۷ با افت ۳۸۸ میلیون دلاری به رقم ۹۶۷ میلیون دلار رسید.

با وجود کاهش جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به کشورهای جهان، جریان خروجی سرمایه گذاری مستقیم خارجی در نیمه اول سال ۲۰۱۷ نسبت به دوره مشابه ۲۰۱۶ معادل ۷٫۶ درصد افزایش یافته‌است. منابع اصلی تامین‌کننده این رشد، افزایش ۳۴ درصدی سرمایه گذاری خروجی امریکا  با سهم ۷٫۷ واحد درصدی در نیمه نخست ۲۰۱۷ است. طی این مدت کشور امریکا نزدیک به ۲۲۰ میلیارد دلار در سایر کشورهای جهان سرمایه گذاری کرد که بالاترین رقم در بین کشورهای جهان است. از حیث ارسال سرمایه هم در نیمه اول ۲۰۱۷ ، بعد از امریکا به ترتیب کشورهای ژاپن با ۸۶٫۷ میلیارد دلار، کانادا با ۵۳٫۳ میلیارد دلار، انگلیس با ۵۰٫۲ میلیارد دلار و آلمان با ۴۳٫۴ میلیارد دلار قرار می‌گیرند.

در دوره مورد بررسی، سرمایه‌گذاری خارجی ژاپن در سایر کشورها، معادل ۸۷ میلیارد دلار بود که ۵۹ درصد رشد داشت. سهم این کشور در رشد ۷٫۶ درصدی جریان خروجی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی نیمه ابتدایی ۲۰۱۷ حدود ۴٫۴ واحد درصد بود.

مقدارجریان خروجی سرمایه گذاری مستقیم خارجی کشور چین در دو فصل اول و دوم ۲۰۱۷ در مجموع برابر با ۴۱ میلیارد دلار بود که در مقایسه با رقم ۱۲۴ میلیارد دلار مدت مشابه ۲۰۱۶ تقریباً یک سوم شده و ۶۷ درصد کاهش داشته است. شایان ذکر است کشور چین در سال ۲۰۱۶ دومین کشور جهان از لحاظ جریان خروجی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی بود در حالی که در فهرست ۵ کشور برتر ارسال کننده سرمایه نیمه اول ۲۰۱۷ قرار ندارد.

 

آمار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *