به گزارش حکاک، وخامت اوضاع در ونزوئلا به حدی رسیده که اتفاقات در این کشور را به نمونهای استثنایی تبدیل کرده و قطعا تا سالهای سال بعد از این وقایع به عنوان مصداقی از یک فاجعه اقتصادی در تاریخ یاد خواهند کرد.
گذشته از مورخان اما شاید به شوخی بتوان گفت اقتصاددانها از آنچه در ونزوئلا گذشت و میگذرد چندان ناخشنود نباشند چرا که بالاخره نمونه و مصداقی عینی و واقعی از آنچه سرانجام خطاهای فاحش اقتصادی در کتابها و تئوریهای خوانده و تدریس کرده بودند در این کره خاکی به چشم قابل مشاهده شدهاست تا سیاستمداران و مردم، اقتصادخواندهها و هشدارهای آنها را متهم به توهم و خیالبافی و گزافهگوییهای تخیلی نکنند. اکنون اقتصاددانها در محاجه با سیاستمداران به خصوص آنهایی که سودای پوپولیسم در سر دارند، میتوانند ونزوئلا را مثال بزنند و هشدارهای خود را به این نمونه واقعی از فرجام تلخ تصمیمات ایدئولوژیک در اقتصاد مستند کنند.
گویا رییسجمهور مادورو که او هم مانند سلف پوپولیستش، هوگو چاوز، کشور و مردمش را با سرعت به سمت قهقرا بردهاست اما تصمیم گرفته نقش دیگری نیز برای تاریخ و اقتصاددانها بازی کند؛ نقش پوپولیستی که میخواهد قواعد اقتصادی را اجرا کند! از این رو در تازهترین تصمیمش آن هم پس از آنکه رسانهها تصاویر طنز اما تلخی از وزن و مقدار اسکناسهای لازم برای خرید یک کیلو پنیر و مرغ و دستمال توالت در ونزوئلا منتشر کردند، ۵ صفر از پول ملی این کشور کم کرد که به معنای کاهش ۹۶ درصدی ارزش پول ونزوئلا است. مادورو همچنین اعلام کرد”برای تحرک بخشیدن به اقتصاد راکد کشور، سیاست پولی جدیدی را اعمال میکند و حداقل دستمزد را تا ۳۰۰۰ درصد افزایش میدهد”.
بیشتر بخوانید:
بانکمرکزی ترکیه برای لیر نجات لیر چه خواهدکرد؛ سؤالی که ایرانیها هم به دنبال پاسخ آن هستند
سایه نفرین منابع بر تکاپوهای سعودیها برای کاهش وابستگی به نفت
ریشهها و پیامدهای اقتصادی بازگشت امپراتوری به چین
آنگونه که دویچهوله گزارش داده شهروندان ونزوئلا بهخصوص کسبه با نگرانی به آغاز اجرایی شدن اصلاحات اقتصادی در این کشور مینگرند. احساس ناامنی از وضعیت کنونی شهروندان ونزوئلا را از مدتها پیش فراگرفته است؛ طی روزهای گذشته صفهای خرید در کاراکاس برای تأمین مایحتاج عمومی طولانیتر از همیشه بودند؛ امری که نشانگر نگرانی و احساس ناامنی مردم برای تهیه کالاهای ضروری پس از اجرای سیاست جدید دولت است.
علاوه بر این پول جدیدی وارد چرخه اقتصادی ونزوئلا شده که ۵ صفر کمتر دارد و ارزش آن برابر با سه هزار و ۶۰۰ “پترو” است. پترو که نقشی کانونی در سیاست جدید پولی مادورو دارد، ارز مجازی رمزنگاریشدهای است که به پشتوانه نفت ونزوئلا ارائه میشود. به گفته رئیس جمهوری ونزوئلا، ارزش هر پترو برابر با حدود ۶۰ دلار، یعنی قیمت پایه هر بشکه نفت این کشور است.
این مرغ حدود ۲ کیلو وزن دارد و ارزش آن بیش از ۱۴ میلیون بولیوار است
دولت ونزوئلا اطلاعات روشنی درباره سرمایهگذاران پترو و میزان سرمایه جمعشدهی آن منتشر نکرده و این ارز دیجیتال همواره مورد انتقاد کارشناسان ارزهای مجازی بوده است؛ به گفته آنها، به دلیل بیاعتمادی سرمایهگذاران به دولت نیکلاس مادورو، پترو با کمبود پشتوانه اعتباری مواجه است و توسل به آن مشکلی را حل نخواهد کرد.
همانگونه که گفته شده محور دیگر سیاستهای مادورو، افزایش حداقل دستمزد است که در طرح او سه هزار درصد افزایش مییابد البته روشن نیست که با توجه به اوضاع وخیم اقتصادی ونزوئلا، دولت از چه طریقی میخواهد بودجه چنین افزایشی را تأمین کند.
افزایش مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد نیز از دیگر محورهای سیاست جدید اقتصادی مادورو است. رئیس جمهوری ونزوئلا همچنین میخواهد برای مقابله با قاچاق بنزین، بهای آن را افزایش داده و آن را با استانداردهای جهانی منطبق کند. گفته میشود که زیان سالانه این کشور به خاطر قاچاق بنزین ۱۸ میلیارد دلار است.
بهای یک کیلو پنیر ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار بولیوار است. بر اساس اسکناسهای جدید، ۷۵ بولیوار
کارشناسان اقتصادی اما بر این نظرند که تدابیر جدید مادورو بیش از تعدیل مشکلات، به تشدید تورم سرسامآور در ونزوئلا دامن خواهد زد. استیو هنکی، اقتصاددان دانشگاه جان هاپکینز در بالتیمور آمریکا، میگوید: “تغییر بولیوار مانند درمان یک جراح مشهور زیبایی از کاراکاس است. متفاوت بنظر میرسد اما در واقعیت چیزی تغییر نمیکند. این اقدام تنها به کشیدن پوست صورت میماند”.
شهروندان تهیدست ونزوئلا به علت بیکاری، تورم و کمبود کالاهای ضروری ناگزیر به ترک کشور هستند
کارشناسان صندوق بینالمللی پول هم برآورد میکنند که تورم در ونزوئلا میتواند تا پایان سال ۲۰۱۸ به یک میلیون درصد برسد. نرخ تورم در این کشور تا اواخر ماه ژوئن از مرز ۴۶ هزار درصد گذشته بود. همین تورم باعث دشواری یافتن اسکناس در ونزوئلا شده است. درشتترین اسکناس ونزوئلا تاکنون “۱۰۰ هزار بولیوار” بود، در حالی که قیمت یک فنجان قهوه در این کشور اکنون بیش از دو میلیون بولیوار است. ده سال پیش هم در سال ۲۰۰۸ ونزوئلا شاهد اقدام مشابهی از سوی رئیسجمهوری وقت این کشور، هوگو چاوز، بود که برای مقابله با تورم ۳ صفر از واحد ملی پول کشور کم کرده بود.